Huuraanpassingen: Bewonersraad Laarbeek maakt zich zorgen!!


In 2019 zijn de maximale huurverhogingen (wij noemen dit voortaan HUURAANPASSING omdat het tijd wordt dat de huur ook omlaag kan gaan) voor Nederland in de sociale huursector bekend gemaakt:
Dit staat op de website van Rijksoverheid:
“De huur van uw huis mag vanaf 1 juli 2019 maximaal 4,1% tot 5,6% omhoog. De stijging hangt af van uw inkomen in 2017 en geldt alleen voor sociale-huurwoningen. Huurt u in de vrije sector? Dan geldt er géén maximum huuraanpassing. De meeste verhuurders verhogen de huur per 1 juli”.

Volgens het Centraal bureau voor de Statistiek hebben sociale huurders de woonlasten jaarlijks zien stijgen. De afgelopen 6 jaar stegen de huren landelijk gemiddeld met 18,5% terwijl de inflatie achterbleef met 8,5% (bron: CBS en woonbond)

Wij als Bewonersraad Laarbeek zetten ons al jaren in om deze stijging tegen te gaan. Het is ons tot nu toe gelukt om met onze verhuurder WoCoM goeie afspraken te maken en de huuraanpassing lager te houden dan wettelijk is toegestaan. Ons streven is steeds te “strijden” voor een zo laag mogelijke huuraanpassing c.q. woonlasten (huur, energie en gemeentelijke belastingen), zonder daarbij de continuïteit (financiële gezondheid van de verhuurder) en dus de toekomst van de huurwoningen in onze gemeente in gevaar te brengen. WOCOM denk daar goed in mee.

Het is niet genoeg!!

Als Bewonersraad Laarbeek willen wij nog meer de grens opzoeken. Waar kunnen wij de woonlasten nog meer beperken en de vele huurders die het hoofd niet of nauwelijks boven water houden ondersteunen?

Wij beseffen ons dat de continuïteit en de borging van geschikte duurzame en betaalbare sociale huurwoningen voor de toekomstige huurders belangrijk is. Wij kunnen ons niet afwenden van de huurders die vandaan de dag een huis huren en de overgang naar de toekomst “duur” betalen.

Daarom hebben we jullie hulp nodig.

Elk jaar vraagt WoCoM advies aan de bewonersraad over de door hun voorgestelde huuraanpassing.  Zo ook voor 2019. We willen dit jaar gaan voor een huuraanpassing van 0%

Om zoveel mogelijk argumenten te hebben vragen we jullie mee te denken.

Welke argumenten kunnen jullie aandragen om:

  1. De huur voor 2019 te “bevriezen”?
  2. Als dit niet kan een huuraanpassing voorstellen die voor iedereen gelijk is
  3. Welke alternatieven hebben we nog meer?

Bel, mail, schrijf ons wat jullie belangrijk vinden.
Waar moeten we het volgens jullie over hebben.

We willen ook in de achterbanbijeenkomst die wij op 7 mei 2019 organiseren verder met jullie hierover praten daarom horen we graag NU al van jullie, waar we op de achterbanbijeenkomst 2019 samen over kunnen discussiëren en zoeken naar goede onderbouwde argumenten waar wij de gemeente Laarbeek en of WoCom mee kunnen confronteren.

We hebben veel gehad aan de enquête die we in de achterbanbijeenkomst van 2018 hebben afgenomen in onze onderhandelingen met WoCom en de gemeente Laarbeek, zeker door de grote opkomst van jullie.

Samen staan we echt sterk! Daarom hopen we dat jullie weer in grote getalen komen zodat we de stem van de huurders goed kunnen horen en vertegenwoordigen en WIJ de huurders een krachtige stem hebben naar de gemeente Laarbeek en WoCom toe.

LET OP het gaat om het belang van ons allemaal.
natuurlijk horen wij ook graag eventuele individuele problemen waar u zelf geen oplossing voor heeft, maar nu gaat het om ons allemaal. U kunt uw opmerkingen en argumenten sturen per post of per e-mail naar:

Bewonersraad Laarbeek Postbus 70, 5737 ZH Lieshout – Tel.: 06-82356665 – info@bewonersraadlaarbeek.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.